NOFC
Clicant el següent enllaç podreu descarregar el document complet amb les Normes d'Organització i Funcionament del Centre
NORMES D’ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DEL COL·LEGI LESTONNAC DE MOLLET DEL VALLÈS
I- CRITERIS ORGANITZATIUS I DE GOVERN DEL CENTRE
(En fase de revisió)
II- CRITERIS I MECANISMES DE COORDINACIÓ PEDAGÒGICA
Revisió de març de 2017
Normativa que regula els criteris i mecanismes de coordinació pedagògica:
- LEC, article 98. Els centres que presten el Servei d’Educació de Catalunya exerceixen l’autonomia organitzativa per mitjà d’una estructura organitzativa pròpia i de les normes d’organització i funcionament.
- Decret 102/2010, article 5.3. El conjunt de normes d’organització i funcionament del centre a què fa referència el capítol 3 d’aquest títol han de ser coherents amb els principis, valors, objectius i criteris educatius que el centre determini en el seu projecte educatiu.
- Decret 102/2010, article 18.2. Les normes d’organització i funcionament del centre han d’aplegar el conjunt d’acords i decisions d’organització i de funcionament que s’hi adoptin per fer possible, en el dia a dia, el treball educatiu i de gestió que permet assolir els objectius proposats en el projecte educatiu del centre i en la seva programació anual.
Alumnat
1. Criteris d’organització dels grups d’alumnes.
1.1. Normativa:
- Decret 102/2010, 22.1. En matèria d’organització pedagògica, el contingut de les normes d’organització i funcionament del centre a què fa referència l’article 19.1.a) ha de preveure, com a mínim:
a) Els criteris per l’organització dels grups d’alumnes amb les limitacions quantitatives establertes pel Departament d’Educació per a les diferents etapes educatives.
1.2. Contingut:
1.2.1. Criteris de distribució de grups d’alumnes de nova incorporació al centre
1.2.1.1. Alumnes de P-3
Els alumnes matriculats per P.3 es divideixen en dos grups tenint en compte els següents aspectes:
-
Distribució equitativa de nens i nenes.
-
Repartiment tenint en compte la data de naixement dels alumnes -petits, mitjans i grans a ambdues aules-.
-
Separació de bessons.
-
En el cas que hi hagi dos o tres nens que han anat junts a la llar d’infants se’ls assigna el mateix grup. En el cas de ser més quantitat de nens els provinents de la mateixa llar d’infants, es divideixen en ambdós grups.
1.2.1.2. Alumnes de 1r. ESO
Els alumnes de nova incorporació a 1r d’E.S.O. es distribueixen entre els dos grups tenint en compte:
-
l’equilibri numèric dels grups.
-
la distribució d’alumnes amb n.e.e.
-
les circumstàncies específiques dels alumnes.
1.2.1.3. Alumnes que s’incorporen a altres cursos
-
l’equilibri numèric dels grups.
-
la distribució d’alumnes amb n.e.e.
-
les circumstàncies específiques dels alumnes.
1.2.2. Criteris de barreja d’alumnes per grups durant l’escolaritat
Tenim sistematitzades tres barreges de nens: una al finalitzar P5 per iniciar la Primària, la segona a l’acabar 3r i en el pas de 6è a la Secundària. També ens reservem el dret de refer grups sempre i quan hi hagi una situació o circumstància que ho justifiqui.
Els criteris a seguir són:
-
equilibrar el nombre d’alumnes entre les dues classes ∙ equilibrar nombre de nens i nenes
-
distribuir bessons
-
compensar el nombre d’alumnes amb determinats perfils actitudinals
-
compensar el nombre d’alumnes amb determinats perfils acadèmics
-
tenir en compte les relacions interpersonals entre els alumnes
-
tenir en compte les orientacions del DOP i, si cal, els resultats de proves sociomètriques.
Els responsables de realitzar la reagrupació en cada cas, són:
-
Els tutors i els mestres que donen classes en el curs
-
Els mestres de cursos anteriors en el cas del pas de P-5 a 1r d’EP
-
L’orientadora del centre, quan calgui.
1.2.3. Orientacions a l’hora de fer equips de treball d’alumnes
A l’hora d’establir grups de treball, en totes les etapes educatives, es segueixen fonamentalment els criteris propis de la metodologia de treball cooperatiu. Depenent, però, de la finalitat de l’equip de treball els criteris poden variar:
-
Treball per ambients/racons de treball
-
Cooperatives d’emprenedoria
-
Treball d’aula espontani
-
Servei comunitari
-
Grups de conversa
-
...
1.2.4. Ràtios màximes d’alumnes
Les ràtios d’alumnes, d’acord amb la normativa i tret de casos excepcionals seran les següents:
-
2n cicle d’Educació Infantil, 25 alumnes
-
Educació Primària, 25 alumnes
-
Educació Secundària Obligatòria, 30 alumnes
2. Criteris d’atenció a la diversitat i d’atenció a alumnes amb n.e.e.
2.1. Normativa:
-
Decret 102/2010, 22.1. En matèria d’organització pedagògica, el contingut de les normes d’organització i funcionament del centre a què fa referència l’article 19.1.a) ha de preveure, com a mínim: c) els criteris per a l’atenció a la diversitat de l’alumnat, d’acord amb el principi d’educació inclusiva.
-
Decret 1023/2010, 22.2. Així mateix, les normes d’organització i funcionament , d’acord amb les previsions del projecte educatiu i amb el principi d’inclusió, han de preveure els mecanismes i procediments d’assignació dels recursos disponibles per a l’atenció a les necessitats educatives específiques de l’alumnat, el tractament de l’alumnat amb trastorns d’aprenentatge o de comunicació relacionats amb l’aprenentatge escolar i l’atenció als alumnes amb altes capacitats.
2.2. Contingut:
L’atenció a la diversitat de l’alumnat en el centre es realitza d’acord amb el principi d’educació inclusiva: “Educació de qualitat per a tothom”.
L’educació inclusiva es guia pels principis següents:
-
L’escola ha d’educar en el respecte dels Drets Humans i, per fer-ho, organitzar-se i funcionar d’acord amb els valors i principis democràtics.
-
Tots els membres de la comunitat educativa col·laboren per facilitar el creixement i desenvolupament personal i professional individual, alhora que el desenvolupament i la cohesió entre els iguals i amb els altres membres de la comunitat.
-
La diversitat de totes les persones que componen la comunitat educativa es considera un fet valuós que contribueix a enriquir a tot el grup i afavorir la interdependència i la cohesió social. - Es busca l’equitat i l’excel·lència per a tots els alumnes i es reconeix el seu dret a compartir un entorn educatiu comú en el qual cada persona sigui valorada per igual.
-
L’atenció educativa va dirigida a a la millora de l’aprenentatge de tot l’alumne, per la qual cosa ha d’estar adaptada a les característiques individuals.
-
La necessitat educativa es produeix quan l’oferta educativa no satisfà les necessitats individuals. Conseqüentment, la inclusió implica identificar i minimitzar les dificultats d’aprenentatge i la participació i maximitzar els recursos d’atenció educativa en tos dos processos.
El Pla d’atenció a la diversitat del Projecte educatiu (annex 1) especifica les activitats que es realitzen a l’escola i els recursos que es dediquen per a fer efectiva l’atenció a la diversitat de l’alumnat.
Les prioritats de les competències i dels objectius i continguts que s’estableixen a les adaptacions curriculars o en els PII de cada alumne amb n.e.e. es seleccionen en funció de les característiques i necessitats de cada un.
Utilitzem les plantilles annexes (annexos 2 i 3).
L’atenció als alumnes amb altes capacitats la realitzem oferint materials d’ampliació o amb l’elaboració d’un PI.
La Comissió d’atenció a la diversitat vetlla per garantir les mesures que s’ajusten més a les diferents necessitats de cada alumne ( annex 4)
Professorat
3. Criteris de formació d’equips docents i la seva coordinació.
3.1. Normativa:
-
Decret 102/2010, 19.1.1. En el conjunt de normes d’organització i funcionament del centre s’han de determinar: f) En els centres privats sostinguts amb fons públics … l’estructura i funcions dels òrgans de coordinació docent …
-
Decret 102/2010, 22.1 En matèria d’organització pedagògica, el contingut de les normes d’organització i funcionament del centre a què fa referència l’article 19.1.a) ha de preveure, com a mínim: b) Els criteris per a la formació dels equips docents i els mecanismes interns de coordinació en els equips docents.
3.2. Contingut:
Els equips docents es formen atenent als principis de titulació i capacitat i tenint en compte altres aspectes:
-
S’intenta que cada tutor, a l’Educació Infantil i a l’Educació Primària, pugui estar dos cursos amb el seu grup però no més. . En cas de persones noves, s’intenta que el seu paral·lel referent tingui més antiguitat a l’escola.
-
S’evita canviar de curs als professors nous, durant els primers anys..
-
Normalment, es respecta el cicle on es treballa. No obstant, es plantegen canvis de cicle en funció de les necessitats de l’escola.
L’estructura i les funcions dels òrgans de coordinació docent es troben detallades en el reglament de règim intern.
4. Mecanismes d’acció i coordinació tutorial
4.1. Normativa
-
Decret 102/2010, 19.1.1. En el conjunt de normes d’organització i funcionament del centre s’han de determinar: e) Els mecanismes d’acció i coordinació de la tutoria.
-
Decret 102/2010, 19.1.1. En el conjunt de normes d’organització i funcionament del centre s’han de determinar: f) En els centres privats sostinguts amb fons públics … l’estructura i funcions dels òrgans de coordinació docent i de tutoria.
4.2. Contingut:
Els mecanismes d’acció i coordinació de la tutoria es troben detallats en el reglament de règim intern, especialment en l’article 106 que fa referència a les funcions generals del tutor i, concretament, a les que té en relació als alumnes, a les famílies i als professors que intervenen en el seu grup.
A més, es pot consultar el Pla d’acció tutorial del Projecte educatiu.
5. Criteris per afavorir i facilitar el treball en equip.
5.1. Normativa:
-
Decret 102/2010, 19.1.1. En el conjunt de normes d’organització i funcionament del centre s’han de determinar: c) Els mecanismes que han d’afavorir i facilitar el treball en equip del personal del centre.
5.2. Contingut:
Els membres integrants, les funcions i els recursos temporals per afavorir i facilitar el treball en equip es troben detallats en el reglament de règim intern (Equip Directiu, Equip de Coordinadors d’Educació Infantil i Educació Primària, Comissió de Coordinació Pedagògica, Equip de Pastoral, Comissió TIC, Comissió de comunicació, Comissió Atenció a la Diversitat...
Famílies
6. Concrecions sobre la participació en el centre de la comunitat escolar i sobre l’intercanvi d’informació entre centre i famílies.
6.1. Normativa:
-
Decret 102/2010, 19.1.d) En el conjunt de normes d’organització i funcionament del centre s’han de determinar: d) Les concrecions que escaiguin sobre la participació en el centre dels sectors de la comunitat escolari sobre l’intercanvi d’informació entre el centre i les famílies, col.lectiva i individualment, així com els mecanismes de publicitat necessaris perquè les famílies puguin exercir el seu dret a ser informades.
6.2. Contingut:
-
La comunitat escolar pot participar en el centre en la forma que el reglament de règim interior estableix.
-
L’escola, mitjançant el dret al coneixement del reglament del règim intern, conforme el que la normativa estableix, donarà a conèixer el dret a ser informats de les famílies.
-
La carta de Compromís Educatiu concreta les informacions que tant l’escola com la família s’han de traspassar.
-
L’intercanvi d’informació entre famílies i escola es realitzarà conforme estableixi la normativa. Concretament es garantirà amb:
-
La realització de com a mínin una reunió col.lectiva del grup classe cada curs.
-
En els cursos d’inici de cada etapa les reunions es faran abans de començar el curs acadèmic amb els alumnes
-
La resta de cursos tindran la reunió al principoi del primer trimestre.
-
Els pares dels alumnes de P-3 tindran una segona reunió col·lectiva a meitat del primer trimestre per a presemntar els objectius i els continguts del curs
-
Els pares de P-3 tindran una reunió prèvia a les colònies
-
Els pares de 6è d’Educació Primària seran convocats a una reunió el mes de juny per a donar informació de l’ESO
-
A ESO es farà una reunió de pares presentant les estades a l’estranger de 2n. I 3r i del viatge de 4t, a l’estranger durant el primer trimestre..
-
Els pares d’alumnes nous tindran una reunió just després de la matrícula al mes de juny.
-
Presentació d’activitats concretes extraescolars als pares
-
Reunió de l’empresa de menjador per als pares d’alumnes usuaris a principis del primer trimestre.
-
Reunió als pares d’alumnes inscrits al casal d’estiu abans del seu començament
-
La realització de com a mínim dues reunions individuals del tutor amb els progenitors o tutors legals cada curs.
-
Durant els mesos de setembre i octubre els mestres de P-3 i dels alumnes nous d’altres cursos citaran als pares dels seus alumnes i tindran present la informació facilitada per les famílies en el moment de la matrícula.
-
A EP els mestres citaran a totes les famílies per a comentar personalment els informes del 1r i 3r trimestres.
-
Setmanalment els mestres d’EI i EP tenen una hora establerta dins del seu horari escolar per atendre les famílies. En aquest cas la convocatòria pot ser per ambdues bandes.
-
Setmanalment els mestres d’ESO tenen dues hores establertes dins del seu horari escolar per atendre les famílies. En aquest cas la convocatòria pot ser per ambdues bandes.
-
A ESO els pares dels alumnes de NEE iniciaran l’ordre d’entrevistes. En el moment de la preavaluació s’avisarà als pares d’alumnes amb més de quatre matèries.
-
La realització de reunions individuals extraordinàries que calguin en funció de les circumstàncies.
-
La tramesa d’informes i butlletins de qualificacions i altres observacions conforme la normativa estableixi. Concretament, es garantirà una tramesa d’informació cada trimestre escolar i una altra al final de cada curs i al final de cada etapa.
-
Les preavaluacions dels alumnes a ESO es posaran a la plataforma educamos.
-
Els butlletins trimestrals es donaran en paper, a més de penjar-se a la Plataforma educativa.
-
Els butlletins finals es donaran en paper, a més de penjar-se a la Plataforma educativa.
-
La tramesa d’altres informacions d’interès per a les famílies quan sigui necessari.
Orientacions pedagògiques
7. Mecanismes per garantir la globalitat de l’acció educativa.
7.1. Normativa:
-
Decret 102/2010, 22.1 En matèria d’organització pedagógica, el contingut a les normes d’organització i funcionament del centre a que fa referència l’article 19.1.a) ha de preveure, com a mínim: d) Els mecanismes per garantir la globalitat de l’acció educativa sobre l’alumnat, molt especialment quan, per raó de l’etapa o nivell educatiu, l’especialització curricular del personal docent que hi actua sigui predominant en la docència.
7.2. Contingut:
Els mecanismes per garantir la globalitat de l’acció educativa es troben detallats en el reglament del règim intern: sotsdirector d’etapa, cap d’estudis, equip de coordinació d’Educació Infantil i Primària, coordinador pedagògic, orientador,
Algunes de les activitats destinades a donar globalitat a l’acció educativa són:
-
Treball per projectes a Educació Infantil
-
Ambients de treball a Educació Infantil.
-
Realització de projectes interdisciplinars a l’Educació Primària.
-
Projecte de teatre a cicle Mitjà de Primària
-
Tallers d’Emprenedoria a Cicle Superior de Primària
-
Realització de treballs de síntesi de 1r a 3r d’ESO
-
Projecte de Servei comunitari a 3r d’ESO
-
Realització de Treball de Recerca a 4t d’ESO
8. Orientació acadèmica i profesional
8.1. Normativa
-
Decret 102/2010, 22.3 Les normes d’organització i funcionament del centre han d’incorporar també els mecanismes per a l’aplicació del sistema global d’orientació acadèmica i professional a l’alumnat d’E.S.O. i de batxillerat i l’específic que en cada cas escaigui a l’alumnat d’ensenyaments professionalitzadors.
8.2 Contingut:
- Es pot consultar el Pla d’acció tutorial del Projecte educatiu (annex 5)
- El seguiment i l’orientació acadèmica i personal la coordinen els tutors de curs, amb la implicació del Claustre de professors.
- L’orientació professional la realitzen bàsicament els tutors dels darrers cursos d’ESO, amb el suport de l’orientadora del centre.i, quan s’escaigui, es comptarà amb la presència de personal extern.
Es realitza especialment a partir del 2n trimestre, tenint en compte els calendaris de preinscripció per fer estudis postobligatoris, … Es porta a terme mitjançant les entrevistes individuals, sessions de tutoria grupal, xerrades d’experts, atenció als pares, …
Actualització del Projecte educatiu
9. Procediment d’aprovació, revisió i actualització del Projecte educatiu
9.1. Normativa:
- Decret 102/2010, 19.1.1. En el conjunt de normes d’organització i funcionament del centre s’han de determinar: b) El procediment d’aprovació, revisió i actualització del projecte educatiu.
9.2. Contingut:
- El Projecte educatiu serà aprovat conforme la normativa estableixi. Concretament, donada la seva complexitat, el Projecte educatiu serà aprovat:
- Caràcter propi, per la institució titular, quan aquesta ho consideri oportú.
- Organigrama
- Projecte curricular per al claustre de professors.
- Projecte lingüístic (UA novembre 2016)
- Pla de convivència (pendent d’aprovació)
- Pla de Pastoral (2013-2016)
- Projecte d’interioritat (2013-2017)
- Pla d’acció tutorial ( pendent de revisió)
- Pla d’atenció a la diversitat (UA 2016)
- Projecte TIC TAC (pendent d’aprovació)
- Projecte de voluntariat (UA 2017)
- Pla estratègic (UA 2016)
- Pla d’emergència
Protocols i Normatives
L’escola disposa d’alguns protocols i/o normatives per tal de facilitar l’organització i el bon funcionament d’algunes activitats i serveis. Així mateix permeten coordinar la utilització d’espais de l’escola, ...
- Normativa d’ús de mòbils
- Normativa de menjador
- Normativa interna d’Educació Infantil
- Normativa interna d’Educació Primària
- Normativa interna d’E.S.O.
- Normativa de porteria
- Protocol Protocol de derivació de casos al DOP
- Protocol recollida alumnes de primària en dies de pluja
- Protocol/torns d’obertura i tancament de portes